Przepisy na przetwory: Likier kawowo – miodowy

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny likier kawowo – miodowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej buteleczki takiego likieru.

Likier kawowo – miodowy
Koszt: 28 zł

Składniki: 0,5 litra czystej wódki dobrego gatunku, 0,5 szklanki ziaren kawy, 3 łyżki płynnego miodu,  200 ml mocnego naparu z mielonej kawy (3 czubate łyżeczki)

Sposób przygotowania: Ziarna kawy wsypać do dużego słoja i zalać wódką. Kawę mieloną zaparzyć, a następnie przefiltrować przez filtr do kawy. Do jeszcze ciepłego naparu wlać miód i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wlać do słoika z wódką. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 3 tygodnie, często potrząsając słojem. Po tym czasie przefiltrować alkohol przez filtr do kawy i przelać do butelek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają