Likier kawowo – waniliowy
Koszt: 51 zł
Składniki: 15 dkg zmielonej kawy, 5 szklanek przegotowanej wody, 0,5 litra spirytusu 95 proc., 100 ml rumu, 75 dag cukru, laska wanilii
Sposób przygotowania: Kawę zalać szklanką wrzącej wody i zostawić na 24 godziny. Po tym czasie należy zlać kawę przez filtr do kawy. Następnie do dużego garnka wlać wywar z kawy, dolać litr wody i rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Całość gotować do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Nie powinien być zbyt gęsty. W razie potrzeby można dodać gorącej wody. Syrop wystudzić, wlać spirytus, rum, dobrze wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić w ciemnym miejscu na pół roku. Można podawać go z mlekiem, wtedy przypomina w smaku Sheridan’s.