Likier a'la Blue Curacao
Koszt: 77 zł
Składniki: Po 2 łyżki drobniutko pokrojonej skórki z pomarańczy i mandarynek, 5 g kwiatu muszkatołowego (nie mylić z gałką muszkatołową), 10 g cynamonu w laskach, 0,5 laski wanilii, 2 szklanki spirytusu, 1 szklanka białego rumu, 50 dag miodu akacjowego lub lipowego, 2 szklanki przegotowanej wody.
Sposób przygotowania: Skórki cytrusowe, cynamon, kwiat muszkatołowy i pokrojoną wanilię wrzucić do słoja, zalać spirytusem i rumem, szczelnie zamknąć, zostawić na 3-4 dni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Zagotować syrop z miodu i wody, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu wlewać stopniowo przefiltrowany przez filtr do kawy alkohol. Wmieszać, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Butelki z likierem powinny leżakować co najmniej 4 miesiące.