Przepisy na przetwory: Likier mandarynkowy

2011-09-19 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny likier mandarynkowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki likieru mandarynkowego.

Likier mandarynkowy
Koszt: 87 zł

Składniki: 10 słodkich mandarynek, 1 laska wanilii, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu 95 proc.

Sposób przygotowania: Mandarynki sparzyć na sicie gorącą wodą, osuszyć, ponakłuwać widelcem lub wykałaczką i włożyć do słoja. Zalać spirytusem i dodać laskę wanilii. Zamknąć szczelnie słój i postawić w zacienionym miejscu na 4 dni. Po tym czasie nalew zlać do słoja. Rozpuścić cukier w przegotowanej wodzie, następnie wlać do niego powoli nalew, cały czas mieszając. Gdy likier ostygnie, przefiltrować go przez filtr do kawy, rozlać do butelek i pozostawić do dojrzewania na co najmniej 6 miesięcy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki