Likier różany
Koszt: 87 zł
Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, skórka z dwóch pomarańczy, kawałek cynamonu, 5 szklanek winiaku, 1 szklanka spirytusu, 2 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania: Owoce dzikiej róży umyć, osuszyć, usunąć z nich pestki, pokroić. Razem z cieniutko pokrojoną skórką pomarańczy i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja, zalać winiakiem i spirytusem. Szczelnie zakryć, zostawić na słońcu na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie zagotować syrop z miodu i wody, odszumować, lekko przestudzić. Alkohol ze słoja przecedzić i połączyć z syropem. Wymieszać, zostawić na 2-3 dni, po czym przefiltrować przez filtr do kawy. Rozlać do butelek i wynieść w ciemne miejsce na co najmniej 4 miesiące.