Likier z zielonych orzechów włoskich
Koszt: 92 zł
Składniki: 0,5 kg zielonych orzechów włoskich (trzeba je zebrać gdy łupiny są jeszcze miękkie), 1 litr spirytusu, 0,5 kg cukru, 2 szklanki wody, 3 gorzkie migdały, 12 goździków, laska cynamonu
Sposób przygotowania: Spirytus wymieszać z jedną szklanką wody. Orzechy grubo pokroić lub rozgnieść i wrzucić do słoja wraz z cynamonem, migdałami i goździkami. Zalać przygotowanym spirytusem, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Następnie zlać alkohol i przefiltrować przez filtr do kawy. Zagotować syrop z cukru i szklanki wody. Zdjąć z ognia i ostrożnie wlać do syropu przefiltrowany alkohol. Zostawić pod przykryciem do ostygnięcia, przefiltrować jeszcze raz i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na rok.