Likier zimowy
Koszt: 82 zł
Składniki: Po 50 g rodzynek, daktyli i fig, 30 g drobno pokrojonej skórki pomarańczowej, 1 litr rumu, 0,5 szklanki spirytusu, 1,5 szklanki płynnego miodu, 200 ml przegotowanej wody.
Sposób przygotowania: Drobno pokrojone bakalie i skórkę pomarańczową wrzucić do słoja, zalać rumem i spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie zagotować syrop z wody i miodu, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu wlać przefiltrowany przez filtr do kawy alkohol, wymieszać, ponownie wlać do słoja i zostawić na 2-3 dni, szczelnie zamknięty. Po ponownym przefiltrowaniu rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, wynieść w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej pół roku.