Marynowana papryka
Koszt: 10 zł
Składniki: 2 kg papryki, 4-5 marchewek, główka czosnku, 10 łyżek oleju, natka selera
Zalewa: 1 litr wody, 3/4 szklanki octu 10 proc., 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania: Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlać ocet. Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki. Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą. Na wierzch dać łyżkę oleju. Gotować w słoikach 10 minut. 1 porcja zalewy starcza na ok. 10 słoiczków od dżemu. Taką zalewą można również marynować ogórki i cukinię.