Marynowane gruszki
Koszt: 8 zł
Składniki: 2-2,5 kilograma twardych, zielonych, jeszcze mało dojrzałych gruszek
Zalewa: 1,5 l wody, 3/4 szklanki octu (10 proc.), szklanka cukru, łyżka goździków, kora cynamonu - ok. 8-10 cm
Sposób przygotowania: Składniki zalewy połączyć i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Gruszki obierać cienko, przekroić na połówki i łyżeczką usunąć gniazda nasienne (ogonki można zostawić). Obrane owoce od razu włożyć do zakwaszonej niewielką ilością octu lub sokiem z cytryny wody, aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partiami gotować je w zalewie przez 5-10 min., na małym ogniu. Gruszki mają być lekko szkliste, trzeba uważać, by się nie rozgotowały. Wyjąć je łyżką cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzić i powtórnie zagotować. Przyprawy z zalewy rozłożyć w równych częściach do słoików. Gruszki zalać wrzącą zalewą, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.