Przepisy na przetwory: Marynowany czosnek

2011-09-08 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny marynowany czosnek. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika marynowanego czosnku.

Marynowany czosnek
Koszt: 16 zł

Składniki: 20 główek czosnku (polskiego!), garść liści laurowych, łyżeczka gorczycy, 3 łyżeczki ziół prowansalskich
Zalewa: 1,5 szklanki wody, 2 szklanki octu winnego, 125 g cukru, 2 łyżki soli

Sposób przygotowania: Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ok. 10 ziarnek gorczycy i sporą szczyptę ziół prowansalskich. Zagotować zalewę, wlać do słoiczków. Słoiczki zamknąć, pasteryzować 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki