Nalewka ananasowa
Koszt: 48 zł
Składniki: 1 świeży, dojrzały ananas, 0,5 litra spirytusu, 3 szklanki wody, 20 dag cukru, 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
Sposób przygotowania: Dojrzałego ananasa obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem, wymieszać. Słój zamknąć i odstawić na 2 do 4 dni, by cukier się rozpuścił. W tym czasie często potrząsać słojem. Potem zawartość słoja zalać spirytusem, dodać pokrojoną na kawałki laskę wanilii lub cukier waniliowy, zamknąć i odstawić na 14 dni, często wstrząsając zawartością. Następnie zlać nalew i przefiltrować przez filtr do kawy. Wyjąć kawałki wanilii. Do słoja z ananasem wlać przegotowaną, ciepłą wodę i ostudzić mieszając. Chłodny płyn przefiltrować, wymieszać z wcześniej zlanym spirytusem, rozlać do butelek. Do każdej butelki nalewki dodać po kawałku pozostałej wanilii. Zamknąć. Odstawić na minimum 3 miesiące.