Nalewka żmudzka
Koszt: 92 zł
Składniki: 50 dag suszonych śliwek bez pestek, 1 litr spirytusu, 5 szklanek przegotowanej wody, 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, wrzucić do dużego słoja, zalać spirytusem, przykryć podwójnie złożoną gazą. Pozostawić na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlać nalew i przecedzić go przez gęste sito. Do rondelka wsypać rutę, wlać szklankę wrzącej wody, przykryć i zostawić na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedzić, dodać cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelać do dużego rondla. Zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącego naparu wlać przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszać, ostudzić, przelać do butelek. Szczelnie zamknąć i wynieść nalewki w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.