Przepisy na przetwory: Orzechówka

2011-09-11 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną orzechówkę. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej buteleczki orzechówki.

Orzechówka
Koszt: 39 zł

Składniki: 0,5 kg orzechów włoskich, 250 ml spirytusu, 250 ml wódki, 10-20 dag cukru

Sposób przygotowania: Orzechy muszą być niedojrzałe, w zielonych łupinach. Orzechy pokroić na plasterki i umieścić w słoju przysypując cukrem. Odstawić na kilka dni aż orzechy puszczą sok. Po tym czasie dodać spirytus z wódką i pozostawić zamknięte na 2-3 tygodnie. Odcedzić, przelać do butelek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki