Ostry sos pomidorowy
Koszt: 10 zł
Składniki: 2 kg pomidorów, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej), 1,5 łyżeczki przyprawy chilli
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do rondla wlać wino, rozpuścić w nim cukier z musztardą i chilli, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny. Sos wystudzić przetrzeć przez sitko, znowu zagotować. Masę przełożyć do suchych, gorących, wypieczonych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st. C.