Papryka kiszona
Koszt: 5 zł
Składniki: 1 kg papryki czerwonej, zielonej, żółtej, 2 czuszki, 6-7 ząbków czosnku, 3-4 listki laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka gałązek kopru z kwiatami, w zalewie 30 gramów soli na 1 litr wody
Sposób przygotowania: Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Czosnek obrać, liście laurowe pokruszyć. Wodę zagotować z solą i zielem angielskim, przestudzić. W słojach papryki układać ciasno, warstwami. Przekładać je czosnkiem, czuszką, koprem, liśćmi laurowymi. Wodę zagotować z solą, ostudzić zalać paprykę. Słoje zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce, na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza.