Pasta pomidorowa
Koszt: 7 zł
Składniki: 3 kg pomidorów, 25 dag cebuli, po kilkanaście ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, łyżeczka ostrej papryki w proszku, 2 łyżki cukru, sól, kilkanaście goździków
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, rozgotować w garnku pod przykryciem. Przetrzeć przez gęste sito, by odrzucić pestki. Umytą cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę. Dusić do czasu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie. Pogotować wszystko kilka minut. Małe gorące, suche, wypieczone w piekarniku słoiki napełnić gorącą pastą pomidorową i szczelnie zamknąć. Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.