Pasta pomidorowo-śliwkowa
Koszt: 7 zł
Składniki: 2 kg pomidorów, 1 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cebuli, sól, cukier, mielony pieprz, papryka w proszku, 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w ćwiartki. Włożyć do rondla i odparować pod przykryciem. Dodać posiekaną drobno cebulę i dalej razem dusić. Gdy cebula zmięknie, przetrzeć przez gęste sito. Śliwki umyć, wyjąć pestki, wsypać do rondla, odparować, a następnie przetrzeć przez sito. Obydwa przeciery razem połączyć, podgrzać, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, paprykę, sól i cukier (do smaku). Gdy objętość masy zmniejszy się o 1/3, gorącą włożyć do małych, gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoików, zapełniając je całkowicie. Zamknąć, pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.