Przepisy na przetwory: Pasta pomidorowo-śliwkowa

2011-09-06 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną pastę pomidorowo-śliwkową. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika pasty pomidorowo-śliwkowej.

Pasta pomidorowo-śliwkowa
Koszt: 7 zł

Składniki: 2 kg pomidorów, 1 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cebuli, sól, cukier, mielony pieprz, papryka w proszku, 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w ćwiartki. Włożyć do rondla i odparować pod przykryciem. Dodać posiekaną drobno cebulę i dalej razem dusić. Gdy cebula zmięknie, przetrzeć przez gęste sito. Śliwki umyć, wyjąć pestki, wsypać do rondla, odparować, a następnie przetrzeć przez sito. Obydwa przeciery razem połączyć, podgrzać, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, paprykę, sól i cukier (do smaku). Gdy objętość masy zmniejszy się o 1/3, gorącą włożyć do małych, gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoików, zapełniając je całkowicie. Zamknąć, pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki