Przepisy na przetwory: Pigwowiec marmoladowy - PIGWA - PRZETWORY, PRZEPISY

2012-09-05 12:02

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny pigwowiec marmoladowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika pigwowca marmoladowego.

Pigwowiec marmoladowy
Koszt ok. 7 zł

Składniki: 1 kg owoców pigwy, 1 kg słodkich jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody, skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Sposób przygotowania: Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody. Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił. Pod koniec podgrzewania można do masy dodać świeżą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wówczas marmolada nabierze odmiennego aromatu. Gotowy pigwowiec przełożyć do gorących słoików, zamknąć, studzić pod przykryciem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki