Pikle z cukinii
Koszt: 7 zł
Składniki: 8 małych cukinii, 1 żółta papryka, 2 białe cebule
Zalewa: 1/4 szklanki soli, 2 i 1/4 szklanki cukru, 2 szklanki octu, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, garść świeżych ziół lub 2 łyżki suszonych (tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)
Sposób przygotowania: Cukinie przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki (nie obierać). Paprykę pokroić w paski, cebule w krążki. W dużym garnku wymieszać cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny. Zagotować zalewę - wymieszać cukier, ocet, gorczycę i kurkumę. Z warzyw odlać sok i zalać je gorącym octowym wywarem. Odstawić na 2 godziny, potem zagotować i gotować 5 minut. Warzywa wyjąć z marynaty i ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalać gorącą marynatą i dodać zioła. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.