Pikle z kapusty z dodatkami
Koszt: 20 zł
Składniki: 1 kg białej kapusty, po 25 dag marchewki i małych czerwonych buraków, 25 dag winnych jabłek, 25 dag ostrej zielonej papryki, 25 dag zielonych pomidorów, 25 dag cebuli, duża główka czosnku, po pęczku mięty, kolendry i pietruszki, sok z cytryny
Zalewa: 2,5 szklanki octu winnego, szklanka wody, 2-3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczka cukru, sól
Sposób przygotowania: Wyszorowane buraki obgotować we wrzątku (3-4 minuty), wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zielone pomidory obgotować przez chwilę, wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować, zasypać solą, po godzinie dokładnie odcisnąć. Obraną marchewkę pokroić w w słupki, a cebule – w krążki. Paprykę pokroić w paski, a obrane jabłka w słupki. Jabłka skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Czosnek i zioła drobno posiekać. Warzywa układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując czosnkiem i ziołami. Wodę zagotować z przyprawami, dodać łyżeczkę soli, cukier i octem. Ostudzić, przecedzić, zalać warzywa. Przykryć, zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, a następnie owinąć pergaminem, wynieść w chłodne miejsce. Po 6-7 dniach przełożyć do słoiczków, pasteryzować ok. 15 minut.