Przepisy na przetwory: Powidła z arbuza i nektarynek

2011-09-19 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne powidła z arbuza i nektarynek. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika powideł z arbuza i nektarynek.

Powidła z arbuza i nektarynek
Koszt ok. 13 zł

Składniki: 1 kg miąższu z arbuza, 2 nektarynki, sok z 2 cytryn, 1 kg cukru, 25 g żelatyny, ¼ szklanki wódki

Sposób przygotowania: Nektarynki zalać wrzątkiem, a potem obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zalać je wódką oraz sokiem z cytryny i posypać cukrem i żelatyną. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu około 5 minut. W między czasie miąższ z arbuza zmiksować i dodać do nektarynek. Dokładnie połączyć i trzymać na ogniu jeszcze przez minut. Przełożyć powidła do słoików i szczelnie zakręcić.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki