Powidła z dyni i pomarańczy
Koszt ok. 5 zł
Składniki: 1 kg dojrzałej żółtej dyni, 1 pomarańcza, 3 łyżki wody, sok z 1 cytryny, pół łyżeczki imbiru, 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy
Sposób przygotowania: Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce ). Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę. Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową. Smażyć do żądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.