Wermut owocowy biały wytrawny
Koszt: 114 zł
Składniki: 5 g piołunu, 5 g mięty pieprzowej, 2 g korzenia kozłka lekarskiego, 1 g imbiru, 5 g cynamonu, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 10 litrów białego wytrawnego wina, 0,5 litra czystej wódki, 5-10 g węgla aktywowanego
Sposób przygotowania: Mieszankę ziołową oraz skórkę z pomarańczy zalać wódką i pozostawić na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Następnie przecedzić przez filtr do kawy, dodać go do białego wytrawnego wina i po wymieszaniu odstawić całość na kilka miesięcy. Na koniec poddać wermut odbarwieniu węglem aktywowanym. Węgiel dość trudno usunąć z wina, dlatego po jego zastosowaniu zaleca się klarowanie wina bentonitem. Węgiel należy usunąć z wina tak szybko, jak to możliwe. Wermut można wzmocnić, dodając 130 - 150 ml spirytusu na 10 litrów wina.