Wino bananowe
Koszt: 23 zł
Składniki: 2,5 kg bananów, 1,37 kg cukru, 44 dag rodzynków, 15 g kwasu cytrynowego, 2 g pożywki, drożdże winne, 5 litrów wodą
Sposób przygotowania: Banany dobrze umyć i pokroić w kawałki razem ze skórkami. Zagotować około 2 litry wody. Włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami, a do wywaru bananowego dodać cukier i mieszając rozpuścić. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 5 litrów. Wlać do gąsiorka. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później. Jeśli jest klarowne, odstawić do dojrzewania. Jeśli nie, poczekać, aż osad opadnie i dopiero wtedy butelkować.