Przepisy na przetwory: Wino bananowe

2011-09-21 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino bananowe. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina bananowego.

Wino bananowe
Koszt: 23 zł

Składniki: 2,5 kg bananów, 1,37 kg cukru, 44 dag rodzynków, 15 g kwasu cytrynowego, 2 g pożywki, drożdże winne, 5 litrów wodą

Sposób przygotowania: Banany dobrze umyć i pokroić w kawałki razem ze skórkami. Zagotować około 2 litry wody. Włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami, a do wywaru bananowego dodać cukier i mieszając rozpuścić. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 5 litrów. Wlać do gąsiorka. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później. Jeśli jest klarowne, odstawić do dojrzewania. Jeśli nie, poczekać, aż osad opadnie i dopiero wtedy butelkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają