Przepisy na przetwory: Wino figowe

2011-09-13 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino figowe. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina.

Wino figowe
Koszt: 37 zł

Składniki: 1,5 kg suszonych fig, 8 litrów wody, 2,6 kg cukru, matka drożdżowa

Sposób przygotowania: Figi pokroić, wsypać do gąsiora, dodać matkę drożdżową, letnią przegotowaną wodę, by przykryć owoce i dobrze rozmieszać. Po jednym dniu przecedzić przez bardzo gęste płótno lub pieluchę tetrową, nie wygniatając. Na miazgę na płótnie nalać resztę wody, cedzić przez kilka godzin i w uzyskanym płynie rozpuścić cukier. Syrop wlać do moszczu. Odstawić do sfermentowania. Zlać wino znad osadu. Po sklarowaniu się wina, butelkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki