Wino z dyni
Koszt: 12 zł
Składniki: 2,5 kg obranej dyni, 1 kg jabłek, 4 litry wody, 20 g drożdży, 1 kg cukru
Sposób przygotowania: Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, ale nie obierać. Dynię i jabłka zmielić w maszynce do mięsa, zalać w gąsiorze 3 litrami wrzącej wody. Ostudzić, wycisnąć sok, dodać 20 g drożdży. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i dodać do gąsiora. Pozostawić do sfermentowania. Gdy przestaną wypływać bańki gazu, a drożdże i szumowiny opadną na dno naczynia, rozlać wino do butelek tak, aby jak najmniej było nad nim powietrza. Zakorkować. Gdyby jeszcze zmętniało - przelać ponownie. Pić po pełnym sklarowaniu.