Wino z gruszek
Koszt: 52 zł
Składniki: 8,5 l soku z gruszek (ok. 15 kg gruszek), 3,2 kg cukru, 4 litry wody, 30 g kwasku cytrynowego, szklanka czarnej herbaty, pożywka, drożdże do wina białego
Sposób przygotowania: Gruszki umyć, obrać usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wrzucić do sokownika i zasypać cukrem. Trzeba pamiętać, ile cukru trafiło do soku i odliczyć tę ilość od pozostałej wartości z przepisu. Sok ostudzić, wlać do gąsiora. Zagotować pozostałą część cukru w wodzie i mieszać aż do rozpuszczenia. Syrop ostudzić i dolać do gąsiora. Część wody przeznaczyć na rozpuszczenie kwasku cytrynowego oraz pożywki dla drożdży i również wlać je do gąsiora. Dodać szklankę czarnej herbaty, a na koniec uprzednio przygotowany zaczyn drożdżowy. Wszystko mocno zamieszać i odstawić na okres fermentacji. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.