Wino z owoców dzikiej róży
Koszt: 24 zł
Składniki: 5 kg owoców, 8 litrów wody, 3 kg cukru, 10 g kwasu cytrynowego, 4 g pożywki, drożdże winne Madera
Sposób przygotowania: Oczyszczone z pestek, dojrzałe (najlepiej po przemarznięciu) owoce zalać w gąsiorze 6 litrami gorącej wody. Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 50 dag cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże, najlepiej przygotowane już jako matka drożdżowa. Wymieszać, dodać do gąsiora i zatkać otwór korkiem z waty. Postawić w dość ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni. Kilkakrotnie wstrząsać. Następnie przecedzić przez sito, owoce wycisnąć. Wytłoczyny zalać 2 litrami ciepłej wody i po 24 godzinach wygnieść i znów przecedzić. Zlać oba moszcze i jeśli nie będzie 10 litrów, uzupełnić wodą z pozostałym cukrem (jeśli będzie, to w części płynu rozpuścić cukier). Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku tygodniach ściągać wino. Po sklarowaniu rozlać do butelek.