Wino ze słodkich jabłek
Koszt: 21 zł
Składniki: 7 kg jabłek, 10 litrów wody, 1,6 kg cukru, 5 g kwasku cytrynowego, matka drożdżowa
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wrzucić do sokownika i zasypać cukrem. Trzeba pamiętać, ile cukru trafiło do soku i odliczyć tę ilość od pozostałej wartości z przepisu. Sok ostudzić. Można też uzyskać sok za pomocą sokowirówki. Sok wlać do gąsiora. Zagotować cukier w wodzie (tylko pozostałą część, jeśli robiliśmy sok w sokowniku) i mieszać aż do rozpuszczenia. Syrop ostudzić i dolać do gąsiora. Część wody przeznaczyć na rozpuszczenie kwasku cytrynowego oraz pożywki dla drożdży i również wlać je do gąsiora. Dodać uprzednio przygotowany zaczyn drożdżowy. Wszystko mocno zamieszać i odstawić na okres fermentacji. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.