Kurczak w śmietanie z parmezanem
Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka, 1/4 szklanki białego wina, opakowanie dowolnego makaronu, posiekana biała cebula, 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki, łyżka posiekanego czosnku, 2 szklanki creme fraiche, 1/2 szklanki startego parmezanu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż piersi kurczaka na dużym ogniu. Gdy się zarumienią z obydwu stron, dodaj wino, sól i pieprz. Gotuj przez 15-20 minut, aby kurczak nie był surowy. W międzyczasie ugotuj makaron.
Usmażonego kurczaka wyłóż na deskę do krojenia i pokrój w kostkę. Na tej samej patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, creme fraiche i kwaśną śmietanę.
Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurczakiem. Na koniec posyp startym parmezanem.
Tajskie curry z kurczakiem
Składniki: 2 garście mrożonej fasolki szparagowej, łyżka oleju roślinnego, biała cebula, 3-4 łyżki czerwonej pasty curry, 500 g polędwiczek lub piersi z kurczaka, łodyżka trawy cytrynowej, łyżka sosu rybnego, łyżka cukru (najlepiej brązowego), skórka otarta z limonki, puszka (400 ml) mleczka kokosowego, garść posiekanych listków świeżej kolendry
Ugotuj fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrój w cienkie piórka i zeszklij na patelni (ok. 5 minut smażenia). W międzyczasie pokrój kurczaka w małą kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zaczynając od cieńszego końca, pokrój w krążki trawę cytrynową. Stwardniałą końcówkę wyrzuć.
Dodaj trawę do kurczaka wraz z sosem rybnym, cukrem, skórką z limonki i mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aż kurczak się ugotuje.
Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej pasty curry. Dodaj połowę kolendry i wymieszaj.
Podawaj z ryżem jaśminowym lub basmati, posypując curry posiekaną kolendrą.
Zobacz też: Prezenty na Dzień Kobiet do 50 zł
Filety z kurczaka w sosie pomidorowym
Składniki: 2 roztrzepane jajka, szklanka startego parmezanu, 200 g bułki tartej, 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka, łyżka oleju roślinnego, 350 g sosu do spaghetti, 6 plasterków sera żółtego
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W jednej miseczce przygotuj roztrzepane jajka. W drugiej wymieszaj parmezan z bułką tartą. Kurczaka zanurz w jajkach i obtocz w bułce z serem. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka i smaż przez około 8-10 minut z każdej strony.
Sos do spaghetti wlej do naczynia żaroodpornego, dodaj filety z kurczaka. Na każdym połóż plasterek sera. Piecz przez ok. 20 minut.
Hawajskie szaszłyki z kurczaka
Składniki: 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki sherry, łyżka oleju sezamowego, 3/4 łyżeczki mielonego imbiru, 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę wielkości 5 cm, puszka ananasa w kawałkach, szpikulce do szaszłyków
W misce wymieszaj sos sojowy z brązowym cukrem, sherry, olejem sezamowym, imbirem i czosnkiem granulowanym. Dodaj kawałki kurczaka i ananasa. Dobrze wymieszaj, aby dokładnie pokryły się marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Lekko posmaruj olejem ruszt. Ponabijaj na szpikulce kawałki kurczaka na przemian z kawałkami ananasa. Grilluj przez 15 - 20 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu obracać szaszłyki.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail