Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych ciast. Dzięki nim osłodzisz święta całej rodzinie. Oto przepisy na oryginalne babki wielkanocne.
Babka kokosowa
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki wiórek kokosowych, szklanka cukru, szklanka oleju, 5 jajek, szklanka mleka, cytryn
Zmiksuj razem olej i cukier. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj małymi porcjami do utartych jajek, naprzemiennie z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj otartą skórkę z cytryny. Wyłóż formę do pieczenia papierem i wlej do niej ciasto. Piecz w 160 stopniach przez około 80 minut. Po upieczeniu możesz polać babkę lukrem.
Babka z chałwą i orzechami
Składniki: 250 g masła, 300 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g chałwy, 100 g orzechów siekanych, garść rodzynek, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Zmiksuj miękkie masło, dodając naprzemian cukier, jajka i chałwę. Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp orzechy i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj i dolej wodę mineralną. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu możesz polać babkę polewą czekoladową.
Zobacz też: 5 przepisów na wielkanocne faszerowane jajka
Babka piaskowa
Składniki: 150 g masła, 150 g cukru wanilinowego, 3 jajka, 200 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj miękkie masło i cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dokładnie miksując. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy maślanej i dokładnie zmiksuj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut.
Babka herbaciano - miodowa
Składniki: saszetka mocnej herbaty, szklanka mleka, 150 g masła, 100 g cukru, 250 g mąki, 2 jajka, 100 g miodu, łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Herbatę dodaj do mleka i ugotuj na małym ogniu. Odłóż do wystudzenia. W międzyczasie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodaj stopniowo jajka. Następnie wlej miód. Ciągle miksując dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko z herbatą. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail