Wielkanoc to najważniejsze święto dla każdej wierzącej osoby. Przygotowania do wielkanocnej niedzieli zaczynają się już podczas Wielkiego Postu. Wobec tego warto już teraz zapoznać się z najlepszymi przepisami na tradycyjne wielkanocne potrawy. A do nich zdecydowanie należy mazurek!
Przepisy na wielkanocne mazurki
Mazurek kokosowy
Składniki
Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, szklanka cukru pudru, 0,5 kostki masła, 3 ugotowane na twardo żółtka
Masa: 3 białka, szklanka wiórków kokosowych, skórka starta z cytryny, sok z 1 cytryny, szczypta soli, szklanka cukru pudru
Mąkę przesiej do miski i dosyp cukier. Dodaj masło i żółtka, po czym zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj masę. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i wiórki. Dolej sok i skórkę z cytryny, po czym intensywnie wymieszaj.
Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wylej do niej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz około 20 minut w temp 200-220 stopni.
Po ostudzeniu upieczonego ciasta, wylej na nie masę kokosową. Możesz wstawić mazurka na 2 godziny do lodówki lub zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Na koniec udekoruj ciasto płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub bakaliami.
Mazurek kajmakowy
Składniki
Ciasto: 150 g miękkiego masła, 60 gr cukru pudru, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g mąki pszennej, 75 gr mąki ziemniaczanej
Masa: 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki, łyżka płynnego miodu, 2 łyżki masła
W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj ekstrakt z wanilii i przesiane ze sobą dwa rodzaje mąki. Ugnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 15 minut. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Odłóż 1/3 ciasta, a resztę wyłóż na posmarowany tłuszczem blat. Z pozostałego ciasta zrób kilka cienkich wałków. Jeden z nich ułóż na brzegach formy, tworząc ozdobny rant. Z reszty ułóż kratkę na całej powierzchni mazurka. Piecz około 30 minut.
W mięczyczasie przygotuj masę. Do rondelka wlej mleko skondensowane. Dodaj miód i masło, a następnie gotuj 8-10 minut na małym ogniu. Mieszaj co chwilę drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na brązowy. Wylej masę na upieczony spód i odstaw na około godzinę.
Zobacz też: Jak schudnąć po Świętach Wielkanocnych? Polecamy agrofitness!
Mazurek czekoladowy
Składniki
Ciasto: 300 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka, 1 cukier wanilinowy
Masa: 2 polewy czekoladowe, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieć ciasto i owiń folią. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Posmaruj formę do pieczenia tłuszczem. Wyłóż na nią ciasto. Pamiętaj o uformowaniu brzegów (około 1,5 cm wyższe). Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz około 20 minut w temp. 190 stopni.
Wystudzony spód posmaruj dżemem. Rozpuść polewy w kąpieli wodnej i przelej do rondelka. Wymieszaj ze śmietanką. Polewę wylej na ciasto, rozsmaruj i odstaw do zastygnięcia. Na koniec udekoruj wedle uznania.
Mazurek marcepanowy
Składniki
Ciasto: 300 g mąki, 200 g margaryny, 150 g cukru, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany, szczypta soli
Masa: 200 g migdałów mielonych, 200 g cukru pudru, sok z cytryny, aromat migdałowy,
Lukier: 3/4 szklanki cukru, woda, sok z połowy cytryny
Zagnieć składniki ciasta i wstaw je do lodówki na 15 minut. Posmaruj formę do pieczenia tłuszczem i wyłóż na nią ciasto. Pamiętaj o uformowaniu brzegów (około 1,5 cm wyższe). Piecz w temp 180 stopni przez około 20 minut.
Zmiel migdały i utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kilka kropli aromatu migdałowego i soku z cytryny. Wyłóż na upieczone wcześniej ciasto.
Następnie przygotuj lukier. Dodaj do cukru niewielką wilość wody i gotuj tak, żeby powstała płynna masa przypominająca syrop. Dodaj sok z cytryny i trochę aromatu migdałowego. Po zdjęciu z ognia ucieraj aż do powstania białej masy lukrowej. Polej masę migdałową i udekoruj mazurek.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail