Już wkrótce Dzień Mężczyzn. Z tej okazji koniecznie przygotuj swojemu facetowi wyjątkową kolację, aby pokazać, ile on dla ciebie znaczy. Kokosowe spaghetti czy łopatka w kawowej skorupce - oto przepisy na oryginalne potrawy, które podbiją każde męskie serce!
Conchiglione z wieprzowiną
Składniki: 5 łyżek oliwy, cebula, 100 g oliwek kalamata bez pestek, papryczka chilli, 100 g suszonych pomidorow w oleju, 300 g mielonej wieprzowiny, 300 g przecieru pomidorowego, sól, 400 g dużych muszli conchiglione, 1/2 pęczka bazylii, 1/2 szklanki tartego parmezanu
Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój oliwki na pół. Wrzuć cebulę i oliwki do rondla z rozgrzaną oliwą. Smaż około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmij pestki z papryczki i posiekaj ją. Pokrój suszone pomidory i wieprzowinę. Wrzuć je do rondla. Obsmaż mięso przez 6 minut, co jakiś czas mieszając. Przypraw solą i dodaj posiekaną bazylię. Ułóż część potrawki na spód naczynia żaroodpornego.
Ugotuj makaron al dente. Odcedzone muszle ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wypełnij je potrawką. Posyp całość parmezanem. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz w temp 180 stopni przez 25 minut. Po upieczenu zdejmij folię.
Łopatka w kawowej skorupce
Składniki: łyżka mielonej kawy, łyżka grubej soli, łyżka czerwonego pieprzu, 2 liście laurowe, kilogram łopatki wieprzowej, 4 łyżki masła, kilka marchewek, 100 ml porto, 1,5 szklanki bulionu mięsnego
W moździerzu utrzyj kawę z solą, pieprzem i połamanymi liśćmi laurowymi. Zwiąż łopatkę i natrzyj solą oraz pieprzem. Obsmaż na maśle na złoto ze wszystkich stron. Przestudzoną łopatkę obtocz w kawowej mieszance i połóż w brytfannie. Dookoła ułóż obrane i grubo pokrojone marchewki. Całość podlej winem i bulionem. Piecz około godzinę w temp 180 stopni. Po wyłączeniu, zostaw w piekarniku na 15 minut.
Sprawdź: Top 5 prezentów z okazji DNIA MĘŻCZYZN
Kokosowe spaghetti
Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 15 dużych krewetek, 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30 proc., 200 ml wytrawnego białego wina, 15 suszonych pomidorów z oliwy, 3 ząbki czosnku, rozmaryn, sok z cytryny, oliwa z oliwek, cytryna
Ugotuj makaron al dente. Po przegotowaniu nie przelewaj zimną wodą. Rozmroż krewetki, usuń jelito i dokładnie umyj. Skrop sokiem z cytryny. Na oliwie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, dodaj krewetki i po chwili smażenia podlej winem. Odczekaj aż wino odparuje. Wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojone pomidory oraz rozmaryn. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj makaron na patelnię i mieszaj dokładnie z sosem. Podawaj z kawałkiem cytryny.
Zobacz też: Krótkie życzenia z okazji Dnia Mężczyzn, które możesz wysłać SMS-em
Tagiatelle ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki: 200 g makaronu tagiatelle, 200 g mrożonego szpinaku, 100 ml śmietany 30%, 2 ząbki czosnku, pierś kurczaka, 2 łyżki masła, sól i pieprz
Pokrój kurczaka w kostkę i przypraw solą oraz pierzem. Smaż na złoto na rozgrzanym maśle. Zdejmij z patelni na talerz. Na pozostałym tłuszczu rozmroź szpinak. Dodaj rozgnieciony czosnek i przyprawy. Pod koniec dodaj śmietanę. W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedzony wymieszaj z sosem szpinakowym i kurczakiem.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail