Marynowana papryka
Składniki:
2 kg papryki
4 marchewki
główka czosnku
10 łyżek oleju
natka selera
zalewa:
1 l wody
3/4 szklanki szklanki octu 10 proc.
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wlać ocet. Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić
w cienkie prążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki. Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju. Gotować w słoikach 10 minut. Porcja zalewy wystarcza na 10 słoiczków.
Czytaj: Przepis na CYDR. Jak zrobić domowy cydr jabłkowy w ramach akcji #JedzJabłka
Sałatka z buraków i papryki
Składniki:
3 kg buraków ćwikłowych
0,5 kg papryki
0,5 kg cebuli
zalewa:
1 szklanka octu 6 proc.
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
3 liście laurowe
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić
w półtalarki, paprykę w paseczki. Do garnka wlać ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucić cebule, i paprykę, gotować razem ok. 8 minut. Wystudzić, dodać do buraków, wymieszać, przełożyć do słoików. Zamknąć, pasteryzować ok. 20 minut.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Marynowane cebulki
Składniki:
1 kg drobnych cebulek
zalewa:
8 szklanek wody
2 szklanki octu 6 proc.
4 łyżki soli i 4 łyżki cukru
pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Zagotować ocet razem z przyprawami, przykryć i ostudzić. W garnku zagotować wodę z solą, Włożyć cebulki i gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić na sitku, osączyć i ułożyć w słoikach. Zalać zimną zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić w chłodne miejsce.
Porada
Jak przechowywać owoce i warzywa zimą
Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w piwnicy w temp. ok. 5şC. Piwnica powinna mieć sprawny system wentylacji, możliwość wietrzenia oraz powinna być zaopatrzona w sztuczne oświetlenie. Ziemniaki i buraki najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce, marchew, pietruszkę w skrzyni wypełnionej piaskiem, cebulę w koszach lub siatkowych workach podwieszonych u sufitu. Kapustę, kabaczki i owoce układamy na półkach z drewnianych listewek.