Przepisy Super Expressu: Przetwory i marynaty z warzyw: PAPRYKA i CEBULA

2014-08-28 4:00

Papryka w słoikach na zimę. Przepisy na paprykę i cebulę w marynacie. Jak przygotować pyszne marynaty.

Marynowana papryka

Składniki:

2 kg papryki

4 marchewki

główka czosnku

10 łyżek oleju

natka selera

zalewa:

1 l wody

3/4 szklanki szklanki octu 10 proc.

1 szklanka cukru

1 łyżka soli

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wlać ocet. Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić

w cienkie prążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki. Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju. Gotować w słoikach 10 minut. Porcja zalewy wystarcza na 10 słoiczków.

Czytaj: Przepis na CYDR. Jak zrobić domowy cydr jabłkowy w ramach akcji #JedzJabłka

Sałatka z buraków i papryki

Składniki:

3 kg buraków ćwikłowych

0,5 kg papryki

0,5 kg cebuli

zalewa:

1 szklanka octu 6 proc.

3/4 szklanki cukru

1 łyżka soli

3 liście laurowe

ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić

w półtalarki, paprykę w paseczki. Do garnka wlać ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucić cebule, i paprykę, gotować razem ok. 8 minut. Wystudzić, dodać do buraków, wymieszać, przełożyć do słoików. Zamknąć, pasteryzować ok. 20 minut.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Marynowane cebulki

Składniki:

1 kg drobnych cebulek

zalewa:

8 szklanek wody

2 szklanki octu 6 proc.

4 łyżki soli i 4 łyżki cukru

pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Zagotować ocet razem z przyprawami, przykryć i ostudzić. W garnku zagotować wodę z solą, Włożyć cebulki i gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić na sitku, osączyć i ułożyć w słoikach. Zalać zimną zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić w chłodne miejsce.

Porada

Jak przechowywać owoce i warzywa zimą

Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w piwnicy w temp. ok. 5şC. Piwnica powinna mieć sprawny system wentylacji, możliwość wietrzenia oraz powinna być zaopatrzona w sztuczne oświetlenie. Ziemniaki i buraki najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce, marchew, pietruszkę w skrzyni wypełnionej piaskiem, cebulę w koszach lub siatkowych workach podwieszonych u sufitu. Kapustę, kabaczki i owoce układamy na półkach z drewnianych listewek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają