Przepisy świąteczne. Zrób BARSZCZ CZERWONY według prepisu Anny Lewandowskiej

2014-12-08 15:08

Nie dość, że smaczny, to jaki zdrowy! Ugość najbliższych na święta pysznym barszczem czerwonym z przepisu Anny Lewandowskiej. To naprawdę proste!

BARSZCZ CZERWONY Ani Lewandowskiej:

Wywar z bu­ra­ków:

około 2 l wrząt­ku

1kg bu­ra­ków utar­tych na gru­bej tarce

ły­żecz­ka soli

szczyp­ta kur­ku­my

szczyp­ta ty­mian­ku

ły­żecz­ka kmin­ku

Gotuj wszyst­ko ok. 10 minut i od­sta­w na 1-1,5 godz.

Wywar ja­rzy­no­wy:

ok 2 l wrząt­ku

2 mar­chew­ki

pie­trusz­ka

¼ se­le­ra

2 całe ce­bu­le

4 ząbki czosn­ku

6 su­szo­nych śli­wek

3 su­szo­ne grzyb­ki

2 pla­ster­ki im­bi­ru

3 ziar­na ziela an­giel­skie­go

sól mor­ska do smaku

ty­mia­nek

czą­ber

ma­je­ra­nek

liść lau­ro­wy

Wszyst­ko go­tu­j do mięk­ko­ści. Do du­że­go garn­ka prze­ce­dź wywar z bu­ra­ków i wywar ja­rzy­no­wy. Do­da­j szczyp­tę pie­przu i łyżkę soku z cy­try­ny (można do­prawić jeszcze do smaku mio­dem lub winem czer­wo­nym).

Zobacz: Wigilia 2014 PRZEPISY na BEZGLUTENOWE uszka i paszteciki!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki