BARSZCZ CZERWONY Ani Lewandowskiej:
Wywar z buraków:
około 2 l wrzątku
1kg buraków utartych na grubej tarce
łyżeczka soli
szczypta kurkumy
szczypta tymianku
łyżeczka kminku
Gotuj wszystko ok. 10 minut i odstaw na 1-1,5 godz.
Wywar jarzynowy:
ok 2 l wrzątku
2 marchewki
pietruszka
¼ selera
2 całe cebule
4 ząbki czosnku
6 suszonych śliwek
3 suszone grzybki
2 plasterki imbiru
3 ziarna ziela angielskiego
sól morska do smaku
tymianek
cząber
majeranek
liść laurowy
Wszystko gotuj do miękkości. Do dużego garnka przecedź wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodaj szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny (można doprawić jeszcze do smaku miodem lub winem czerwonym).
Zobacz: Wigilia 2014 PRZEPISY na BEZGLUTENOWE uszka i paszteciki!