Pamiętajmy, że przetwory robimy ze świeżych, dojrzałych, dobrze zabarwionych, produktów, najlepiej pochodzących z własnego ogródka lub od sprawdzonego producenta.
Przepis Ewy Wachowicz, autorki książek kulinarnych, prowadzącej własny program „Ewa Gotuje”
Dżem z cukinii
Składniki:
5 kg cukinii obranej i wydrążonej,
1 kg cukru,
4 galaretki cytrynowe,
sok i skórka z 2 cytryn.
Opis przygotowania:
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić. Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.
Korniszony
Składniki:
2 kg małych ogórków
zestaw przypraw do każdego słoika:
3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek gorczycy, 0,5 ząbka czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, gałązka kopru,
zalewa:
2 szklanki octu 6 proc.
4 szklanki wody,
2 łyżki soli,
4 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Na dno każdego słoika wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte ogórki, dodać zalewę i zakręcić słoiki. Pasteryzować, gotując przez 15 minut na wolnym ogniu. Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry.
Cukinia kiszona w rulonach
Składniki:
12 młodych długich cukinii,
6 gałązek natki pietruszki,
6 ząbków czosnku,
3 łyżki soli,
łyżka ziaren czarnego pieprzu,
po 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy i ziela angielskiego,
2 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na cienkie paski.
Natkę pietruszki umyć, czosnek obrać. Zagotować 1,5 l wody z solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą. Ostudzić. Rozłożyć na deseczce pasek cukinii. Położyć na nim ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę natki pietruszki. Zrolować. Owinąć wokół kolejnymi paskami cukinii, aż do uzyskania szerokości odpowiadającej szerokości słoika. Włożyć do słoika rulony cukinii, układając je na sobie. Zalać ostudzoną zalewą z przyprawami, zamknąć słoiki
Leczo
Składniki:
2 kg papryki,
1 kg cebuli,
1 kg cukinii,
1,5 kg pomidorów,
papryka w proszku,
olej,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić paprykę, cebulę, cukinie i pomidory. Na patelni podsmażyć krótko warzywa porcjami. Przełożyć do garnka, dusić przez 5 minut doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą potrawą napełnić słoiki, pozostawiając od góry 2-3 cm wolnej przestrzeni. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Marynowane patisony
Składniki:
3 kg małych patisonów,
1/2 kg cebuli,
4 kolorowe papryki,
zalewa:
6 szklanek wody,
szklanka octu 10 proc.,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżka soli,
1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu,
3 listki laurowe,
1/2 łyżeczki gorczycy.
Sposób przygotowania:
Pokroić patisony w kostkę (małe mogą być w całości), paprykę w paski, cebulę w półplasterki. Warzywa gotować przez ok. 5 minut. Zagotować zalewę. Warzywa ciasno ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut.
Ogórki na zupę
Składniki:
2 kg ogórków,
2 l wody,
2 łyżki grubej niejodowanej soli,
do każdego słoika: gałązka koperku, 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy,
2 -cm kawałek chrzanu.
Sposób przygotowania:
Ogórki wymyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ułożyć w słoikach, dodając przyprawy. Wodę zagotować z solą, zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut.
Kiszone pomidory
Składniki:
2 kg małych pomidorków,
8 ząbków czosnku,
4 gałązki kopru,
4 listki porzeczki lub wiśni,
4 kawałki świeżego chrzanu,
po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
4 liście laurowe,
2 l wody,
4 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i delikatnie ponakłuwać wykałaczką. Kłaść do słoików razem z przyprawami. Zagotować wodę z solą, gorącą zalać pomidory. Zamknąć słoiki. Pasteryzować 15 minut w piekarniku w temp. 85 st. C. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Przecier pomidorowy
Składniki:
2 kg pomidorów,
2-3 łyżki soli,
2-3 łyżki cukru,
2-3 łyżki oleju sojowego.
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić na drobne kawałki. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy zmiękną, ostudzić i przetrzeć przez sito. Dodać sól, cukier i olej sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać, przecier przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.
Ketchup
Składniki:
2,5 kg pomidorów,
1/4 kg cebuli,
10 dag musztardy,
100 ml octu 6 proc.,
8 dag cukru,
2 kwaśne jabłka,
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, gorczyca, gałka muszkatołowa, papryka ostra, sól.
Sposób przygotowania:
Pomidory obrać po sparzeniu ze skórek, pokroić na ćwiartki i dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito i gotować na bardzo małym ogniu, dodając utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy do uzyskania gładkiego i lekko gęstniejącego sosu. Wlać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 minut.