Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]

i

Autor: thinkstockphotos.com przetwory w lipcu - jakie zrobić, jakie przetwory zrobić w lipcu, co do słoików w lipcu

Przetwory z warzyw- pomidory, ogórki, cukinie

2018-07-25 11:36

Sezon na warzywa otwarty. Wkrótce czeka nas prawdziwy ich wysyp. W sklepach już można dostać polskie ogórki i pomidory gruntowe, a nawet cukinie. Czas na przygotowanie z nich domowych przetworów - bez sztucznych dodatków i konserwantów. 

Pamiętajmy, że przetwory robimy ze świeżych, dojrzałych, dobrze zabarwionych, produktów, najlepiej pochodzących z własnego ogródka lub od sprawdzonego producenta.

Ewa Wachowicz

i

Autor: Artur Barbarowski

Przepis Ewy Wachowicz, autorki książek kulinarnych, prowadzącej własny program „Ewa Gotuje”

Dżem z cukinii

Składniki:

5 kg cukinii obranej i wydrążonej,

1 kg cukru,

4 galaretki cytrynowe,

sok i skórka z 2 cytryn.

Opis przygotowania:

Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić. Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.

Korniszony

Składniki:

2 kg małych ogórków

zestaw przypraw do każdego słoika:

3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek gorczycy, 0,5 ząbka czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, gałązka kopru,

zalewa:

2 szklanki octu 6 proc.

4 szklanki wody,

2 łyżki soli,

4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Na dno każdego słoika wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte ogórki, dodać zalewę i zakręcić słoiki. Pasteryzować, gotując przez 15 minut na wolnym ogniu. Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry.

Cukinia kiszona w rulonach

Składniki:

12 młodych długich cukinii,

6 gałązek natki pietruszki,

6 ząbków czosnku,

3 łyżki soli,

łyżka ziaren czarnego pieprzu,

po 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy i ziela angielskiego,

2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na cienkie paski.

Natkę pietruszki umyć, czosnek obrać. Zagotować 1,5 l wody z solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą. Ostudzić. Rozłożyć na deseczce pasek cukinii. Położyć na nim ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę natki pietruszki. Zrolować. Owinąć wokół kolejnymi paskami cukinii, aż do uzyskania szerokości odpowiadającej szerokości słoika. Włożyć do słoika rulony cukinii, układając je na sobie. Zalać ostudzoną zalewą z przyprawami, zamknąć słoiki

Leczo

Składniki:

2 kg papryki,

1 kg cebuli,

1 kg cukinii,

1,5 kg pomidorów,

papryka w proszku,

olej,

sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić paprykę, cebulę, cukinie i pomidory. Na patelni podsmażyć krótko warzywa porcjami. Przełożyć do garnka, dusić przez 5 minut doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą potrawą napełnić słoiki, pozostawiając od góry 2-3 cm wolnej przestrzeni. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Marynowane patisony

Składniki:

3 kg małych patisonów,

1/2 kg cebuli,

4 kolorowe papryki,

zalewa:

6 szklanek wody,

szklanka octu 10 proc.,

3/4 szklanki cukru,

1 łyżka soli,

1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu,

3 listki laurowe,

1/2 łyżeczki gorczycy.

Sposób przygotowania:

Pokroić patisony w kostkę (małe mogą być w całości), paprykę w paski, cebulę w półplasterki. Warzywa gotować przez ok. 5 minut. Zagotować zalewę. Warzywa ciasno ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut.

Ogórki na zupę

Składniki:

2 kg ogórków,

2 l wody,

2 łyżki grubej niejodowanej soli,

do każdego słoika: gałązka koperku, 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy,

2 -cm kawałek chrzanu.

Sposób przygotowania:

Ogórki wymyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ułożyć w słoikach, dodając przyprawy. Wodę zagotować z solą, zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Kiszone pomidory

Składniki:

2 kg małych pomidorków,

8 ząbków czosnku,

4 gałązki kopru,

4 listki porzeczki lub wiśni,

4 kawałki świeżego chrzanu,

po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,

4 liście laurowe,

2 l wody,

4 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i delikatnie ponakłuwać wykałaczką. Kłaść do słoików razem z przyprawami. Zagotować wodę z solą, gorącą zalać pomidory. Zamknąć słoiki. Pasteryzować 15 minut w piekarniku w temp. 85 st. C. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Przecier pomidorowy

Składniki:

2 kg pomidorów,

2-3 łyżki soli,

2-3 łyżki cukru,

2-3 łyżki oleju sojowego.

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i pokroić na drobne kawałki. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy zmiękną, ostudzić i przetrzeć przez sito. Dodać sól, cukier i olej sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać, przecier przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.

Ketchup

Składniki:

2,5 kg pomidorów,

1/4 kg cebuli,

10 dag musztardy,

100 ml octu 6 proc.,

8 dag cukru,

2 kwaśne jabłka,

przyprawy: pieprz, ziele angielskie, gorczyca, gałka muszkatołowa, papryka ostra, sól.

Sposób przygotowania:

Pomidory obrać po sparzeniu ze skórek, pokroić na ćwiartki i dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito i gotować na bardzo małym ogniu, dodając utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy do uzyskania gładkiego i lekko gęstniejącego sosu. Wlać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki