Śliwki w boczku
Trzeba zaopatrzyć się w suszone śliwki kalifornijskie i wędzony boczek (koniecznie już pokrojony na plsterki, to ułatwi pracę). Każdą śliwkę owijamy plastrem boczku i przebijamy wykałaczką. Tak przygotowane przkąski wkładamy na 10-15 minut do piekarnika (ok. 200 st.C). Najlepiej co chwilę zaglądać, żeby nic się nie przypaliło. Przekąska jest gotowa, kiedy boczek się delikatnie podpiecze.
Krakersy z dodatkami
Zwykłe, słone lub cebulowe krakersy można posmarować pastą np. z tuńczyka czy pomidorową. Dobrze smakują też z pasztetem i odrobiną żurawiny. Albo posmarowane serkiem twarogowym i udekorowane oliwką.
Zobacz też: Proste i smaczne dania na imprezę sylwestrową według Karola Okrasy
Tradycyjne koreczki
Potrzebne są wykałaczki i odrobina fantazji. Do koreczków możemy użyć praktycznie wszystkiego - zależy od upodobań kulinarnych naszych gości i naszych. Na wykałaczki wbijamy np. kawałeczki kabanosów, sera żółtego i oliwkę, albo małą kukurydzę. Na inne zwinięte salami, ser pleśniwy i oliwkę. Albo kawałek pasztetu, śliwkę suszoną i kwadracik z chleba. Dla wegetarian łosoś, ser pleśniowy i suszony pomidor. Można dodawać też łączyć paprykę, szynkę, boczek, ser feta, jajko, itd...
Cykoria z "oczkiem"
Liście cykorii dokładnie umyć. Każdy posmarować serkiem twarogowym i udekorować suszonym pomidorem.
Pizzerinki
Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy za pomocą kubka lub szklanki kółka. Każdy kawałek posypujemy startym żółtym serem, na to kładziemy plasterek szynki lub salami albo kawałeczek usmażonej piersi z kurczaka. Na wierzch układamy oliwki, albo pomidory, kukurydzę, cebulę czy paprykę. Pizzerinki wkładamy do piekarnika na 190º C i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail