Z różaną konfiturą, lukrem czy może budyniem?
Coraz częściej testujemy nowoczesne przepisy na desery do samodzielnego przygotowania– szczególnie, że wspólne gotowanie może być wydarzeniem łączącym pokolenia i atrakcją dla dzieci. Domowe pączki zachęcają nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również aromatem i wyglądem. Obok nadzienia różanego, najbardziej klasycznego, ciekawą propozycją jest pączek z nadzieniem budyniowym. Jego smak możemy dostosować do własnych preferencji, wybierając ulubiony budyń, np. ten z oferty WINIARY. Budyń, ze swoją aksamitną konsystencją tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Tylko wyobraź sobie puszyste, mięciutkie pączki z kremowym, rozpływającym się ustach nadzieniem waniliowym. Po usmażeniu możesz udekorować je lukrem i skórką pomarańczową lub oprószyć cukrem pudrem.
Spróbuj sam!
Zachęcamy do przetestowania przepisu WINIARY na pączki budyniowe. Receptura została przygotowana we współpracy z Robertem Harną – wykonanie jest proste i pączki wychodzą pyszne nawet jeśli stawiacie pierwsze kroki w kuchni. Życzymy pysznego testowania! Czy wiesz, że… strona www.winiary.pl to największy kulinarny serwis marki w Polsce? Znajdziesz tam ponad 6,3 tys. przepisów na różne okazje, w wersji tradycyjnej, ale z nowoczesnym twistem czy takich w duchu zero waste.
Domowe pączki z budyniem waniliowym WINIARY
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- Szczypta soli
- 60 g cukru
- 0.75 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- Trochę smalcu lub oleju do smażenia
- 2 opakowania Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
- 800 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę pszenną. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj do osiągnięcia pół gęstej konsystencji. Pozostaw na 15 minut, aby masa wyrosła.
- Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników (sól, pozostały cukier, jajka, żółtka i większość rozpuszczonego masła). Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimną masą budyniową przygotowaną z budyniów WINIARY, 800 ml mleka, 100 g masła i 2-3 łyżek cukru pudru. Spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż 1 pełną łyżeczkę masy, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.
- Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 minut do wyrośnięcia.
- Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175ºC, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Jeśli nie nadziałaś/nadziałeś pączków wcześniej, możesz zrobić to po usmażeniu. Użyj rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania, aby wypełnić je budyniem. Możesz też użyć łyżki
- Jeszcze ciepłe pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!

i