Poncz z czerwonego wina
Składniki na 50 ciasteczek:
*butelka czerwonego wina,
*arak lub anyżówka,
*skórka z 1 cytryny,
*250 g cukru
Sposób przygotowania:
Wlewamy do garnka 1 szklankę wody, wsypujemy cukier i wrzucamy skórkę z uprzednio wyszorowanej i sparzonej cytryny - zagotowujemy. Wlewamy wino i ponownie podgrzewamy. Przed rozlaniem do szklanek napój przecedzamy. Do każdej szklanki wlewamy pół kieliszka araku i wrzucamy plasterek cytryny.
Grzaniec z cydru
Składniki:
*1 l wytrawnego cydru jabłkowego,
*kawałek kory cynamonu lub 1 łyżeczka startego cynamonu,
*2 łyżki miodu lub brązowego cukru,
*4 goździki,
*skórka z połowy uprzednio wyszorowanej i sparzonej cytryny,
*2 plasterki pomarańczy,
*jabłko do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 15 min. Cydr nie powinien się gotować! Gotowy grzany cydr przelewamy do szklanek przyozdobionych plasterkami jabłka.
Sałatka z paluszków krabowych i makaronu ryżowego
Składniki:
*makaron ryżowy nitki 100 g,
*paluszki krabowe 150 g,
*świeży ogórek,
*ząbek czosnku,
*pół małej cebuli cukrowej,
*puszka kukurydzy,
*2 łyżki majonezu,
*kilka gałązek natki pietruszki,
*sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym wodę solimy. Przygotowany i dokładnie odcedzony makaron przekładamy do szklanej miski. Paluszki krabowe kroimy na plasterki 1 cm. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki. Cebulkę kroimy na bardzo małą kostkę. Rozgniatamy ząbek czosnku, dodajemy do makaronu. Odcedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki przekładamy do miski z makaronem. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i podajemy z grzankami.
Przepis na tortillę z mozzarellą
Składniki:
*1 opakowanie placków tortilli,
*1 mozarella,
*10 małych pomidorków koktajlowych,
*3 gałązki świeżej bazylii,
*mały słoiczek oliwek,
*sól, pieprz,
*opcjonalnie szynka prosciutto (parmeńska)
Sposób przygotowania:
Mozarellę, pomidorki i oliwki kroimy na cienkie plastry. Układamy na tortilli wraz z listkami bazylii (można również położyć plastry szynki prosciutto). Doprawiamy. Zawijamy ściśle i wstawiamy na chwilę do gorącego piekarnika (można pozostawić bez pieczenia). Tortille kroimy na póltoracentymetrowe kawałki, które spinamy wykałaczką i układamy na dużym talerzu.
Krewetki w sosie czosnkowym
Składniki Ciasto:
*12 sztuk krewetek królewskich,
*2 ząbki czosnku,
*pół cytryny,
*1 łyżka przecieru pomidorowego,
*pół pęczka natki pietruszki,
.*oliwa z oliwek,
.2 łyżki koniaku lub brandy,
.sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone krewetki krótko obsmażamy z dwóch stron. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawiamy. Dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy brandy i pół szklanki wody. Następnie dodajemy przecier i mieszamy. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z grzankami.
Ptysie nadziewane pieczarkami
Składniki Ciasto:
*200 g mąki,
*szklanka wody,
*pół kostki margaryny,
*5 jajek,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*pół łyżeczki soli,
*1 łyżeczka cukru
Składniki Farsz:
*0,5 kg pieczarek,
*1 cebula,
*łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku,
*1 łyżka tłuszczu do smażenia,
*200 g sera,
*sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta. Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 min. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół, spód napełniamy farszem, posypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.
Roladki z cukinii
Składniki:
*2 małe cukinie,
*suszone pomidory w zalewie z oliwy,
*kawałek pleśniowego sera,
*rukola,
*świeże zioła (natka pietruszki, mięta, bazylia),
*sól, pieprz,
*oliwa do skropienia,
*grzanki z bagietki
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry, smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej, aż pojawią się na nich brązowe paseczki. Bagietkę kroimy na kromki, zrumieniamy na złoto w piekarniku. W każdy plaster cukinii zawijamy kilka listów rukoli, kawałek sera i odsączony z oliwy kawałek suszonego pomidora. Roladę kładziemy na grzance tak, żeby koniec plasterka cukinii znalazł się pod spodem. Doprawiamy pieprzem i świeżymi ziołami. Skrapiamy dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia albo tą, w której marynowały się pomidory.
Makaroniki z płatków owsianych
Składniki:
*250 g płatków owsianych,
*pół szklanki maki,
*100 g masła,
*2 jajka,
*60 g cukru,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*olejek migdałowy,
*sól,
*odrobina cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Z płatków owsianych odsiewamy mąkę. Płatki wrzucamy na patelnię i przez chwile prażymy na sucho. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy do zrumienienia. Posypujemy cukrem i ostrożnie smażymy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, rozbełtane jajka, olejek migdałowy i cukier waniliowy. Całość mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę makaronikową kładziemy na blachę łyżką.
Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Makaroniki można przekładać kremem albo dżemem.
Suszone śliwki w boczku
Składniki:
*10 cienkich plastrów boczku,
*20 suszonych śliwek,
*suszona słodka papryka,
*1 czubata łyżka miodu,
*sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry boczku dzielimy wzdłuż na pół. Posypujemy papryką, owijamy ściśle każdą śliwkę, wbijamy wykałaczkę, by rolada się nie rozpadła. Układamy na blaszce. Każdą śliwkę smarujemy miodem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.C.
Soczysta sałatka z granatem i gorgonzolą
Składniki:
*500 g różnych rodzajów sałat: masłowej, czerwonej, roszponki, rukoli,
*3 łyżki obranych ze skórki migdałów lub orzeszków pinii zrumienionych na patelni,
*2 pomidory bez skórki,
*100 g gorgonzoli typu dulce,
*połówka dojrzałego owocu granatu,
*słodki ocet balsamiczny,
*brązowy cukier
Sposób przygotowania:
Gorgonzolę kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Pomidory kroimy na osiem części. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy, a następnie polewamy całość balsamico i posypujemy brązowym cukrem wedle uznania.