Przepisy na tartę, ciasto lub kompot z rabarbaru są jednymi z najbardziej pożądanych wczesną wiosną. Nic dziwnego, czekamy na to warzywo cały rok a w dodatku jest smaczne, tanie i łatwe w uprawie. Wielu Polakom kojarzy się z dzieciństwem. Łyk zimnego kompotu z rabarbaru, albo kęs drożdżowca z dodatkiem rzewienia działają na nas tak samo, jak magdalenka na bohatera powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta. Tak, jak u niego smak ciasteczka zanurzonego w herbacie wywołuje wzruszenie przypominając młodość, kiedy to ciotka Leonia częstowała go kawałkami ciasta zmoczywszy je uprzednio w herbacie, tak my przenosimy się do czasów beztroskiego dzieciństwa. Kwaśne łodygi obtoczone w cukrze były wtedy przysmakiem nad przysmakami. Słodkie ale orzeźwiające i łatwo dostępne. Rabarbar rósł niegdyś w każdym ogródku. Dziś wraca do łask i każdej wiosny cieszy nasze podniebienia. Co można z niego zrobić? Ile kalorii ma rabarbar? I z czym to się je?
ZOBACZ TEŻ: Zupa pomidorowa. Ta ze świeżych pomidorów będzie najlepsza jeśli dodasz do niej popularny owoc
Rabarbar. Kalorie i właściwości. Kiedy rabarbar jest szkodliwy?
Rabarbar to warzywo, które jedynie w Stanach Zjednoczonych jest uznawane za owoc. Kwaśne i orzeźwiające łodygi mają bardzo mało kalorii – zaledwie 21 w 100 g. Jest źródłem witam A, C, E oraz potasu, błonnika i folianów. Jest również bogaty w fitoestrogeny – naturalne związki, występujące w roślinach, które poza właściwościami grzybobójczymi i antyutleniającymi, mają działanie podobne do estrogenu. Dlatego rabarbar polecany jest kobietom przechodzącym menopauzę. Może złagodzić jej skutki uboczne, a nawet ją opóźnić. Rabarbar ma również właściwości przeczyszczające. Zawiera także dużo kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości oraz psucia zębów. Powinniśmy również zrezygnować ze spożywania rabarbaru, jeśli cierpimy na kamicę nerkową. Nie wolno łączyć go także z niektórymi lekami np. digoksyną (lek na niewydolność serca). Może doprowadzić do zaburzenia rytmu serca.
Rabarbar. Przepisy na to jak zrobić ciasto i kompot z rabarbaru znają wszyscy. Co jeszcze można z niego zrobić?
Sposobów na wykorzystanie rabarbaru jest mnóstwo. Przepisy na kompot, tartę czy ciasto drożdżowe jak u babci są niezwykle popularne. Rabarbar można gotować, dusić i piec. Warto jednak pamiętać, że wypływający z niego sok może zepsuć ciasto, dlatego najlepiej zapiekać go z kruszonką, która wchłonie nadmiar płynu. Rzewień doskonale nadaje się także na konfiturę, która uzupełni smak francuskich serów. Sos z rabarbaru nada świeżości tłustym rybom – makrela, łosoś. W sałatce ze świeżym ogórkiem, miętą i oliwą przełamie ciężką karkówkę lub kiełbasę z grilla. Maria Ochorowicz-Monatowa (godna następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej), w swojej „Uniwersalnej Książce Kucharskiej” z 1913 roku podaje przepis na rabarbarum o smaku grzybów z zmienikami. Zaleca w nim najpierw zrobić wywar z suszonych grzybów z dodatkiem cebuli, liści laurowych, kopru i zielonej pietruszki. Do tak przygotowanego bulionu, Monatowa dodawała pokrojony w kawałki rabarbar. Gotowała tak, by pozostał jędrny, odcedzała i hartowała zimna wodą. Do ugotowanych ziemniaków, dodawała rabarbar mieszała z sosem beszamelowym i podawała ze szczypiorkiem. Gdyby jednak ta receptura okazała się zbyt osobliwa – przepisy na pyszności z rabarbarem znajdziesz na na beszamel.pl tutaj.
NIE PRZEGAP: Schabowy jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Wykorzystaj te patenty, a kotlet będzie nieziemsko pyszny