Sowa o kuchni wie wszystko. Ma swoje programy telewizyjne, radiowe, jest też autorem wielu książek kucharskich i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie. A od września ten kulinarny mistrz na łamach "Super Expressu" udowadnia, że niedzielny obiad może być wystawny za rozsądne pieniądze. I co najważniejsze, nie trzeba być wielkim kucharzem, by gotować jak Robert Sowa. Zatem zapraszamy do kuchni...
Rosół królewski
SKŁADNIKI na 6-7 porcji:
70 dag mięsa wołowego (szponder, pręga, łata)
1/4 kury
25 dag włoszczyzny z kapustą
1 cebula (7 dag)
1 liść laurowy
8 ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
3 łyżki natki pietruszki
Przeczytaj koniecznie: ROBERT SOWA: Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi
SKŁADNIKI na 6-7 porcji:
70 dag mięsa wołowego (szponder, pręga, łata)
1/4 kury
25 dag włoszczyzny z kapustą
1 cebula (7 dag)
1 liść laurowy
8 ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru l
3 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso i kurę opłukać, osuszyć, zalać w garnku 1,5 litra zimnej wody, posolić dodać przyprawy Prymat i gotować na małym ogniu. Cebulę obrać, przekroić na pół, przypiec na blasze lub na suchej patelni i dodać do garnka. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać do rosołu. Pod koniec gotowania dodać do zupy 1/8 główki kapusty (najlepiej włoskiej). Rosół przecedzić, posypać natką i podawać z cienkim makaronem (wermiszelem), pasztecikami, groszkiem ptysiowym lub kruchymi paluszkami.
Zobacz również: Robert Sowa poleca: Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca
GULASZ CIELĘCY z pomidorami
SKŁADNIKI dla 4 osób:
60 dag pokrojonej w kostkę łopatki cielęcej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
20 dag pokrojonych w cząstki pieczarek 300 ml rosołu warzywnego Kucharek
400 g przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
do smaku sól czosnkowa
pieprz czarny ziarnisty
Sposób przygotowania
Mięso natrzeć oliwą, solą i papryką. Obsmażyć na patelni z cebulą i pieczarkami. Następnie wlać rosół, dodać przyprawy i dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec dodać przecier i doprawić do smaku. Podawać z domowymi kluseczkami śląskimi lub kopytkami.