SkŁadniki dla 4 osÓb:
l1 kg podudzi z kurczaka bez skóry
Marynata: l? szklanki oliwy z oliwekl2 cebule szalotkil4 ząbki czosnkul1 łyżeczka słodkiej paprykil? łyżeczki soli czosnkowej l1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu l? łyżeczki imbiru l? łyżeczki cynamonu l? łyżeczki kolendry l1 łyżeczka kurkumy l? łyżeczki kminu
l2 szklanki bulionu drobiowegol300 g miąższu z pomidorówlsok z 1 limonki l1 pęczek świeżo posiekanej kolendry l1 pokrojony w kostkę bakłażan l1 pokrojona w kostkę cukinia l? szklanki całych obranych migdałów l? szklanki orzechów nerkowca l? szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich lsól, pieprz czarny mielony do smaku l1 limonka do dekoracji
sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając, podgrzewać przez blisko 2 minuty. Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Tak przygotowane warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.