Składniki dla 4 osób:
* 4 x 160 g piersi z kurczaka
Marynata:
* 4 łyżki oliwy z oliwek;
* 1 opakowanie przyprawy do kurczaka po staropolsku;
* 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu;
* 200 g obranych białych i zielonych szparagów;
* 1 mała główka sałaty frisee;
* 100 g pomidorów concasse;
* 3 łyżki oliwy z oliwek;
* 1 łyżka oliwy truflowej;
* 1 łyżka uprażonych pestek dyni;
* 1 łyżeczka włoskiego sosu sałatkowego z bazylią i oregano;
* 1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos serowy z borowikami: 2 łyżki oliwy z oliwek;
* 3 pokrojone w kostkę cebule dymki;
* 80 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików;
* 100 ml białego wina;
* 80 g błękitnego sera Lazur;
* 150 ml śmietany 36-proc.;
* sól czosnkowa, pieprz mielony, tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do kurczaka po staropolsku i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć dymkę z borowikami, dodać białe wino i ser, chwilę gotować, a gdy ser się rozpuści, wlać śmietanę. Nadal gotując, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowy sos odstawić w ciepłe miejsce.
Pomidory concasse połączyć z oliwą z oliwek i truflową, dodać pestki dyni, włoski sos sałatkowy i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Mięso wyjąć z marynaty i grillować około 10 minut z każdej ze stron.
Ciepły sos wylać na talerz i ułożyć na nim ugotowane szparagi. Piersi z kurczaka pokroić w poprzek na plastry i ułożyć na szparagach. Przed podaniem danie posypać pomidorami concasse z oliwą i ziołami oraz udekorować sałatą frisee.