Składniki dla 4 osób:
l4 piersi z kurczaka (po 200 g każda) Marynata: l100 ml oliwy z oliwek l50 ml czerwonego winal2 ząbki czosnku l1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka l1/4 selera starta na tarce o grubych oczkachlKilka gałązek świeżego rozmarynulSól, grubo mielony czarny pieprz l200 g kurekl2 łyżki oliwy z oliwekl2 pokrojone w kostkę szalotki l50 ml bulionu warzywnegol1 łyżka masła cytrynowegol50 ml białego kremu balsamicol80 g świeżych truskaweklKilka listków świeżej mięty. Sól, pieprz czarny mielony do smaku.
Patrz też: Robert Sowa poleca: Marynowane szaszłyki z polędwiczek z kurczaka podane z pikantnym karmelizowanym ananasem i melonem gallo
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kurczaka wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180şC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.