Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka, 2 pomarańcze, 2 grejpfruty, 2 pęczki rukoli, 50 g pokrojonych suszonych pomidorów, 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych, 3 łyżki płatków sera parmezan
MARYNATA: 1 łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym, 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka chili pieprz cayenne, 1 łyżeczka suszonej kolendry, sól czosnkowa do smaku
Sos winegret: 1 op. włoskiego sosu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, 4 łyżki białego kremu balsamico, sól, imbir, chili pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na mniej więcej 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos winegret, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi. Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry. Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem winegret. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.