SkŁadniki dla 4 osób:
szaszŁyki: l400 g piersi kurczakal1 łyżka olejulsól, pieprzl1 limonkal150 ml bulionu drobiowegolszpadki do szaszłyków
Ryż: l200 g ryżulsóll3 łyżki oleju lpęczek dymkil30 g orzechów włoskichl80 suszonej żurawiny amerykańskiejl6 gałązek świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Olej wymieszać z solą i pieprzem, a następnie natrzeć nim kawałki kurczaka. Limonkę umyć i pokroić w ósemki. Kurczaka i cząstki limonki nabić na szpadki, przykryć i odstawić do lodówki.
Ryż ugotować. Żurawinę amerykańską pokroić, orzechy włoskie rozdrobnić. Ugotowany ryż podsmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, dodać orzechy i żurawinę, a następnie smażyć całość przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Miętę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu. Podtrzymywać ciepło.
Szaszłyki smażyć na patelni teflonowej przez ok. 8-10 minut. Do soku, który pozostał na patelni, dodać bulion z kurczaka i zmieszać z ryżem. Tak przygotowane szaszłyki podawać z aromatycznym ryżem.