Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 28 zł

2013-09-13 4:00

Robert Sowa (47 l.), znany mistrz kucharski, udowadnia, że dobry niedzielny obiad wcale nie musi być drogi. W prezentowanym przez nas cotygodniowym cyklu pan Robert specjalnie dla naszych Czytelników proponuje smaczne, zdrowe i przede wszystkim tanie zestawy obiadowe. Koszt takich zestawów dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. Co więcej, nie musimy mieć wielkiego kuchennego doświadczenia, aby wyprawić eleganckie przyjęcie.

Sam Robert Sowa napisał wiele książek kucharskich, znany jest także z programów telewizyjnych. Jest autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej. To również szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.

Przeczytaj koniecznie: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 30 zł

Duszony indyk z gruszkami i imbirem

SKŁADNIKI
400 g pokrojonych w kostkę piersi indyka
olej do smażenia
2 pokrojone w kostkę cebule
500 ml śmietany 36 proc.
200 g młodej marchewki
200 g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek
1 łyżeczka Liść lubczyku Prymat
1/2 łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
1/2 łyżeczki Papryki słodkiej mielonej Prymat
sól
pieprz biały mielony Prymat do smaku
1 łyżka masła

Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso z cebulą, imbirem i papryką. Następnie wlać śmietanę, gotować 10 minut. Dodać ugotowaną marchewkę, gruszki i pozostałe przyprawy, dusić kolejne 10 minut. Cały czas należy potrawę intensywnie mieszać. Podawać z ryżem.

Krem kukurydziany z imbirem

SKŁADNIKI
200 g kukurydzy w puszce
1 łyżka masła
1 obrana, pokrojona w plastry marchew
1 pokrojona w kostkę cebula
0,75 l Rosołu warzywnego Kucharek
100 ml śmietany 36 proc.
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
sól czosnkowa
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania
Na rozgrzanym maśle podsmażyć kukurydzę, marchew oraz cebulę. Po chwili wlać bulion, a całość zagotować. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Serwować z pokruszonym serem pleśniowym. Pamiętajmy o zahartowaniu śmietany przed dodaniem do zupy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają