Sam Robert Sowa napisał wiele książek kucharskich, znany jest także z programów telewizyjnych. Jest autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej. To również szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.
Przeczytaj koniecznie: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 30 zł
Duszony indyk z gruszkami i imbirem
SKŁADNIKI
400 g pokrojonych w kostkę piersi indyka
olej do smażenia
2 pokrojone w kostkę cebule
500 ml śmietany 36 proc.
200 g młodej marchewki
200 g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek
1 łyżeczka Liść lubczyku Prymat
1/2 łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
1/2 łyżeczki Papryki słodkiej mielonej Prymat
sól
pieprz biały mielony Prymat do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso z cebulą, imbirem i papryką. Następnie wlać śmietanę, gotować 10 minut. Dodać ugotowaną marchewkę, gruszki i pozostałe przyprawy, dusić kolejne 10 minut. Cały czas należy potrawę intensywnie mieszać. Podawać z ryżem.
Krem kukurydziany z imbirem
SKŁADNIKI
200 g kukurydzy w puszce
1 łyżka masła
1 obrana, pokrojona w plastry marchew
1 pokrojona w kostkę cebula
0,75 l Rosołu warzywnego Kucharek
100 ml śmietany 36 proc.
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
sól czosnkowa
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym maśle podsmażyć kukurydzę, marchew oraz cebulę. Po chwili wlać bulion, a całość zagotować. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Serwować z pokruszonym serem pleśniowym. Pamiętajmy o zahartowaniu śmietany przed dodaniem do zupy.