Biała herbata jest wytwarzana z listków herbaty chronionych przed słońcem, po to, aby nie nabrały zielonego koloru. Kiedy zwiędną i zostaną wysuszone powstaje biała herbata. Czarna natomiast jest zyskiwana z listków przechodzących proces fermentacji.
Herbata BIAŁA:
- zawiera witaminę C, dzięki czemu pozytywnie wpływa na odporność organizmu
- zawiera dużo związków antyoksodacyjnych i antymutagennych, dzięki czemu jest polecana osobom narazonym na choroby nowotworowe
- chronie przed wolnymi rodnikami, dzięki zawartym w niej polifenolom
- działa pobudzająco, dzieki zawartości kofeiny
Herbatę BIAŁĄ powinno się parzyć 5 min. w wodzie o temperaturze 85-90 stopni Celsjusza.
Herbata CZARNA:
- ma właściwości pobudzające, dzięki dużej zwartości teiny
- zapobiega rozwojowi bakterii w układzie pokarmowym oraz wspomaga wytwarzanie soków trawiennych
- poprawia krążenie krwi
- długie parzenie powoduje wytwarzanie garbników, które mogą chronić przed nowotworami, ale smak herbaty jest wtedy gorzki i cierpki
Herbatę CZARNĄ najlepiej parzyć we wrzacej wodzie, ok 3-4 min. Coraz dłuższe parzenie nadaje jej właściwości relaksujących.