Rodzaje herbat i ich właściwości: CZARNA i BIAŁA

2011-07-25 5:30

Najpopularniejsza herbata to czarna, mocno parzona, a najlepiej z cytryną. Czym różni się od białej? Czy te herbaty mają jakieś właściwości wspomagające organizm? Rodzaje i właściwości herbat, dziś: czarna i biała.

Biała herbata jest wytwarzana z listków herbaty chronionych przed słońcem, po to, aby nie nabrały zielonego koloru. Kiedy zwiędną i zostaną wysuszone powstaje biała herbata. Czarna natomiast jest zyskiwana z listków przechodzących proces fermentacji.

Herbata BIAŁA:
- zawiera witaminę C, dzięki czemu pozytywnie wpływa na odporność organizmu
- zawiera dużo związków antyoksodacyjnych i antymutagennych, dzięki czemu jest polecana osobom narazonym na choroby nowotworowe
- chronie przed wolnymi rodnikami, dzięki zawartym w niej polifenolom
- działa pobudzająco, dzieki zawartości kofeiny

Herbatę BIAŁĄ powinno się parzyć 5 min. w wodzie o temperaturze 85-90 stopni Celsjusza.

Herbata CZARNA:
- ma właściwości pobudzające, dzięki dużej zwartości teiny
- zapobiega rozwojowi bakterii w układzie pokarmowym oraz wspomaga wytwarzanie soków trawiennych
- poprawia krążenie krwi
- długie parzenie powoduje wytwarzanie garbników, które mogą chronić przed nowotworami, ale smak herbaty jest wtedy gorzki i cierpki

Herbatę CZARNĄ najlepiej parzyć we wrzacej wodzie, ok 3-4 min. Coraz dłuższe parzenie nadaje jej właściwości relaksujących.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki