Zielona herbata nie podlega fermentacji, jej listki są suszone, a następnie lekko podgrzewane. Natomiast czerwona podlega krótkiemu procesowi fermentacji, dzięki czemu końcówki listków stają się czerwone.
Herbata ZIELONA
- zawiera flawonoidy i ma właściwości antyrodnikowe, działa przeciwstarzeniowo
- działa antybakteryjnie i antywirusowo
- regularne jej picie obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem serca, reguluje ciśnienie krwi
- zawiera fluor, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą
- zawiera też olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom
- jest polecana do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek
Herbata ZIELONA wpływa na umysł, w zależności od długości parzenia, może działać relaksująco (3-8 min.) lub pobudzająco (2-3 min.). Te same listki parzy się do trzech razy, za każdym otrzymując inny smak. Nigdy nie zalewa sie jej wrzątkiem, a wodą o temperaturze od 60-90 stopni.
Herbata czerwona PU-ERH
- ma właściwości odchudzające, ponieważ obniża zawartość tłuszczu w organizmie (to dzięki zawartości polifenoli)
- przyspiesza metabolizm stymulując pracę jelit i pobudzając wytwarzanie soków trawiennych
- regularne jej picie wpomaga pracę wątroby i układu trawiennego
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- oczyszcza organizm z toksyn, ma właściwości moczopędne
- wspomaga koncentrację i pamięć
Odmiana czerwonej herbaty - Oolong, pobudza organizm, 5 filiżanek tej herbaty zawiera tyle kofeiny co 1 filiżanka kawy, ale pobudza organizm na dłużej i nie tak natychmiastowo i krótkotrwale jak kawa. Czerwoną herbatę powinno się parzyc od 307 minut w porcelanowym czajniczku, wówczas ma najlepszy smak. Prawidłowo zaparzona herbata powinna mieć na wierzchu pianę.