Czym wyczyścić piekarnik z przypalonego tłuszczu i jedzenia?
Czyszczenie piekarnika powinniśmy wykonywać regularnie, w zależności od częstotliwości użytkowania urządzenia. Zaleca się, aby po każdym pieczeniu umyć piekarnik z bieżącego brudu, na przykład resztek jedzenia, czy tłuszczu, który wyciekł na blachę. W ten sposób zapobiegniemy utrwaleniu się zabrudzeń. W sytuacji, gdy nasz piekarnik jest mocno zabrudzony, a tłuszczu i przypalonego jedzenie nie da się usunąć za pomocą płynu do mycia naczyń, wówczas warto sięgnąć po specjalne środki czyszczące. Trzeba jednak pamiętać, aby zabezpieczyć dłonie i założyć rękawiczki. Ważne jest także dokładne zmycie chemii z wnętrza piekarnika po zakończeniu czyszczenia. Drugą opcją są domowe sposoby na czyszczenie piekarnika. Jeden z nich zasługuje na uwagę, gdyż pozwoli wyczyścić piekarnik bez szorowania. W ten sposób zaoszczędzisz czas i energię, a urządzenie będzie czyste, jak nowe.
Sposób na wyczyszczenie piekarnika bez szorowania i chemii
Jednym z domowych sposobów na wyczyszczenie piekarnika ze starego tłuszczu i brudu jest ten z wykorzystaniem naczynia żaroodpornego. Wystarczy napełnić naczynie wodą i dodać octu lub kwasku cytrynowego. Ustaw naczynie na dolną półkę i włącz piekarnik na około 200 stopni. Po upływie 30-45 minut wyłącz urządzenie. Para wodna sprawi, że zabrudzenia będą łatwe do usunięcia. Wystarczy poczekać, aż piekarnik przestygnie i przetrzeć jego wnętrze wilgotną ściereczką. Jeśli niektóre zabrudzenia są nadal widoczne, to przygotuj pastę z sody oczyszczonej, soli i wody. Najpierw wymieszaj sodę z solą, a następnie dodaj kilka kropel wody, aby powstała gęsta papka. Nałóż ją na brudne miejsca w piekarniku i odczekaj 20 minut. Po upływie tego czasu zetrzyj pastę ściereczką. Piekarnik będzie czysty jak nowy.